ASSALAMUALAIKUM
![]() |
Huduh Mak Aih Kuali Kak Mok Oiii |
Mee Goreng Basah
Oleh: Kak Mok
Bahan bahan:
1 pek kecil mee kuning
5 ulas bawang putih - ditumbuk
6 biji cili padi - ditumbuk
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu kicap pekat
1 sudu kicap cair
1 sudu sos ikan
1 ikat sayur sawi - dipotong kasar
Segenggam taugeh - dicuci bersih
Udang dan sotong (seafood apa nak letak boleh)
1 biji limau nipis - perah
Tomato - dibelah enam
Daun bawang - tabur
Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili padi yang ditumbuk sehingga kekuningan dan garing.
Setelah cili garing, masukkan semua bahan sos, kicap dan
sedikit air. Masak sehingga mendidih dan terbit minyak. Sementara ianya mendidih,
ketika ini bolehlah kita memotong sayuran atau apa sahaja. Masukkan air lebih kurang 1/2
mug tapi dimasukkan sedikit sedikit supaya tidak terlembik pulak mee.
Masukkan udang dan sotong serta batang sawi. Kacau rata.
Kemudian masukkan mee dan daun sawi dan taugeh. Kacau rata dan
setelah secukup rasa, bolehlah ditutup api. Kak Mok suka mee yang sedikit basah
belengas seperti dalam gambar, bukan basah berair macam mee hailam, jadi ketika
ini Kak Mok akan letak sedikit lagi sos dengan sedikit air supaya ianya melekat
pada mee.
Sebelum dihidangkan, bolehlah tabur cili merah hiris dan
daun bawang serta bawang goreng. Jika suka, perahkan air asam limau nipis.
Nota:
Kadang-kadang, kak mok akan tuang kicap ke atas mee kuning dan
gaul rata sebelum dimasukkan dalam kuali. Ikut mood lah. Kicap akan lebih
menyerap pada mee dan lebih cepat bergaul sebati semasa digoreng.
No comments:
Post a Comment